A fokhagyma 5+1 jótékony hatása

Az ázsiai eredetű, meleg- és fényigényes fokhagyma (Allium sativum), a mindennapokban gyakran használt gyógy- és fűszernövényünk. A középkorban is már tisztító erőt tulajdonítottak neki, egyesek amulettként hordták a nyakukban. Spirituális értelemben akkor érdemes fogyasztani, ha sebezhetőnek érezzük magunkat, erőt ad a mindennapi küzdelmeinkhez. Tárolni száraz helyen kell, általában a padláson szokták, vagy füzérbe fűzve akár a kamra ajtófélfa mellett, mi is mintegy díszként szoktuk kitenni otthon a szép, dekoratív fokhagymagumókat.

Bár jómagam nem rajongok annyira érte, hogy nyersen fogyasszam, azért az ételeinkbe sokszor csempészek egy keveset belőle, hiszen kiválóan feldobja például az uborkasaláta, a rántott csirke, a sárgaborsófőzelék és a tésztaételek ízét is. Igaz, a legtöbb hatóanyagot nyers állapotában tudjuk szervezetünk számára biztosítani. Nemcsak a jól ismert fokhagyma gerezdek, hanem a fehéres-rózsás virágai, hosszú, lapos levelei is használhatók a konyhában, így pl. utóbbiakat Kínában párolva adják az ételekhez, köretekhez.

Érdekes „változatai” a 10 napig tőzegen füstölt, francia erősen füstös ízű fokhagyma, vagy a fekete fokhagyma. Utóbbi Ázsiában elterjedt, magas hőmérsékleten, hosszú ideig fermentált fokhagymát jelent, melynek enyhébb, kissé balzsamecetes illata van.

Vitaminokban (pl. B6, C), mangánban, kalciumban, vasban, , szelénben, cinkben, továbbá kéntartalmú vegyületekben pl. alliin gazdag. Ez a vegyület, a feldolgozás során átalakulva allicinné, adja jellegzetes illatát.

  1. szív- és érrendszeri problémákkal sokan küzdenek, számukra érdemes lehet 2-4 gerezd fokhagymát elfogyasztani egy nap. Vértisztító, értágító hatású, csökkenti a vérnyomást, a „rossz” koleszterinszintet, sőt a vérrögképződést is megakadályozhatja.
  2. Antibakteriális, fertőtlenítő hatású („orosz penicillinnek” is nevezik), hatékony segítséget jelenthet, pl. torok-, tüdő, arcüreg-gyulladás során.
  3. Légúttisztító, meghűlések esetén csökkenti a bedugult orr okozta problémákat.
  4. Antioxidáns hatású, aminek a demencia megelőzésében is lehet szerepe.
  5. Immunrendszer-erősítő hatása miatt is kedvelt gyógynövényünk.

           + Rovarcsípés tüneteinek enyhítésére is alkalmazható, félbevágva a csípésre helyezve (bár sokan e tekintetben a vöröshagymára esküsznek).

Rákellenes hatásaival egyre többet foglalkoznak, de ennek igazolása még egyelőre kutatások tárgyát képezi.

Egy dolgot azonban még meg kell jegyezni a fokhagymával kapcsolatban, még pedig azt, hogy nyersen fogyasztva, nyálkahártya ingerlő hatású, ezért emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára inkább szárított, porított formája javasolt, ami már nem tartalmazza az ingerlő hatású vegyületeit.

Felhasznált irodalom és források:

  • Bremness, L. (1994): Fűszer- és gyógynövények. Taramix Kft. Budapest
  • William, A. (2019): Gyógyító ételek. Édesvíz Kiadó. Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük